Пријатељи листа
unr
Украјински национални савет (оснивач листа)
 
grb Republike Srbije
ВладаРепублике Србије
 
grb Vojvodine
Извршно Веће АП Војводине
 
grb Ukrajine
амбасада Украјине у Србији
 
prosvita
Друштво за украјински језик, књижевност и културу "ПРОСВИТА"
 
uvkr
Украјински светски координациони савет
 
uwc

Светски конгрес Украјинаца

 
eku
Европски конгрес Украјинаца
 
kanal 5
5 Kанал
 
duda
Држава Украјина -Дијаспора
 
TANJUG
Nacionalna novinska agencija Srbije
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Година: 8
Број: 80
29. фебруар 2012. године
ДОГАЂАЈИ
Сусрет представника Националног савета са председником Скупштине АП Војводине Шандором Егереши


Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши

Национални савет украјинске националне мањине покренуо je иницијативу за оснивање Завода за културу Украјинаца из Војводине, Р. Србије. Оваква институција од стратешког je значаја за очување културног наслеђа Украјинаца из Војводине. Завод би имао улогу заштитника културног стваралаштва и националног идентитета припадника украјинске националне заједнице. Тим поводом Национални савет затражио je сусрет са председником Скупштине АП Војводине госпoдином Шандором Егереши. Састанак је одржан 10. фебруара 2012. године у просторијама Скупштине АП Војводине. Национални савет украјинске националне мањине представљали су председник Јозо Сапун и потпредседник Михал Кржачек. У разговору са господином Егерешијем истакнут је значај оснивања Завода и његова улога у неговању и очувању културе Украјинаца на овим просторима, са чиме се господин Егереши сложио и дао пуну подршку иницијативи, обећавајући помоћ Националном савету на путу ка оснивању Завода.
У даљим разговорима наглашена је потреба за тешнијом сарадњом АП Војводине и областима из Украјине одакле потичу припадници украјинске заједнице који живе на територији АП Војводине, а то су: Тернопољска, Лавовска и Ивано-Франкивска област. Сарадња институција АП Војводине са поменутим областима имала би велики значај, како за припаднике украјинске заједнице у АП Војводини, тако и на очувању националног идентитета Украјинаца у Р. Србији. Господин Егереши је поздравио добру сарадњу Националног савета украјинске националне мањине са поменутим областима Украјине и нагласио да ће до потписивања Споразума о сарадњи АП Војводине са Тернопољском, Лавовском и Ивано-Франкивском области Украјине доћи крајем марта или почетком априла ове године.
Представници НСУНМ су господина Егерешија упознали и са активностима Националног савета украјинске националне мањине, као и са проблемима на које наилазе током рада.

Национални савет украјинске националне мањине

КОНКУРС

Одлуком Националног савета украјинске националне мањине од 23.02.2012. године. Фестивал украјинске културе „Калина“ 2012  одржаће се  у јуну месецу у Новом Саду.
На основу Правилника о одржавању фестивала Савет фестивала „Калина“ 2012 расписује

КОНКУРС
За учешће на такмичењу певача-аматера у духу украјинске народне песме

Право учешћа имају лица старијег узраста (од 18 година старости).
Конкурс се расписује за категорије: солиста или дует.
Све учеснике конкурса пратиће Фестивалски оркестар.

ПРАВИЛА ПРИЈАВЕ НА КОНКУРС

1. Такмичар има пребивалиште на територији Републике Србије.
2. Такмичар може бити из иностранства, уколико сам сноси трошкове доласка на такмичење.
3. Такмичар може да наступа само у једној категорији.
4. Изабрана песма мора бити украјинска.
5. Пријављена песма мора бити народна или ауторска, ако по свом духу и начину извођења асоцира на народну песму.
6. Песма мора трајати минимално 3, а максимално 4 минута.
7. У пријави навести све податке о такмичару (име и презиме, ако је члан неког друштва навести име друштва, контакт телефон).
8. Такмичар или друштво, под чијим именом наступа такмичар, уз пријаву мора послати или донети назив песме, нотни запис са назначеном тоналношћу.

     Конкурс је отворен до 01. априла 2012. године.
Пријаве које не стигну у предвиђеном року или су непотпуне неће се уважити.
Уколико се појави више такмичара са истом песмом вршиће се корекција, при чему ће предност имати такмичар који се први пријавио на конкурс.
Сваког такмичара оцењује трочлани жири, а такмичари и јавност биће упознати са члановима жирија на дан отварања такмичења.
Сви извођачи треба да буду прикладно обучени: у народној ношњи или свечано.
Наградиће се извођачи за освојено 1, 2. и 3. место у обе конкуренције.
Трошкове превоза на пробе и такмичење биће плаћени по правилнику Националног савета.

    Kонкурс се објављује у фебруарском броју „ Рiдне слово“ и на огласним таблама у просторијама Културно-уметничких (просветних) друштава, која у свом програму рада имају за циљ неговање украјинске традиције и културе.

Пријаве слати на адресу:
Национални савет украјинске националне мањине
                           Савет фестивала „Калина“ 2012
                                  (пријава на конкурс)
                          Војвођанских бригада 17/4
                                    21000 Нови Сад

   Све додатне информације можете добити позивом на број 021/ 64 27 128

Национални савет украјинске националне мањине

ЕУРО – 2012

Обезбеђење мира и јавног реда током одржавања Европског првенства у фудбалу 2012. године у Украјини

За пружање максималне безбедности учесника и гостију Еуро-2012 у Украјини биће запослено око 20 хиљада полицајаца.
Сваког квартала ови сарадници полиције пролазе специјалну тактичку обуку на фудбалску тему, уче основе енглеског језика и похађају лекције из области борбе са тероризмом и о начину понашања у различитим ситуацијама, заједно са својим колегама из Службе безбедности, Министарства за ванредне ситуације и Министарства здравља Украјине.
У Министарству унутрашњих послова Украјине формиран је централизовани регистар података информационог система под називом „проблематични навијач”. У бази тренутно постоји око 1,2 хиљаде таквих особа.Током одржавања Еуро-2012 у свакој дежурној полицијској станици радиће по један сарадник са знањем енглеског језика. Осим тога, разматра се могућност рада волонтера из редова младих људи, који знају стране језике на оперативном нивоу.
Данас се на местима рада полицијских служби на локацијама за одржавање фудбалских утакмица уводи принцип рада полицајаца – „Фудбал је језик разумевања”, што значи отвореност, разумевање, пријатан спољни изглед, култура у односима са јавношћу.
У јулу 2011. године усвојен је Закон Украјине „О специфичностима обезбеђења јавног реда и безбедности поводом припреме и одржавања фудбалских утакмица”, којим су одређене обавезе полицајаца, улога свих државних и невладиних органа у контексту безбедног одржавања фудбалских утакмица.
Осим тога, 7. јула 2011. године Врховно Веће Украјине је усвојило Закон Украјине „О посебним правилима разматрања административних поступака и принудном протеривању странаца и особа без држављанства током одржавања Еуро-2012”, који има посебну карактеристику – судску забрану особама са фудбалским прекршајима да посећују спортске догађаје током Еуро-2012.
Захваљујући таквим мерама безбедности током 2011. године није регистрован ниједан случај насиља или било којих других прекршаја у јавном реду на стадионима.

Амбасада Украјине у Републици Србији

Ukrajina preuzima ugovoreni obim ruskog gasa

Nacionalna akcionarska kompanija «Naftogas Ukrajine» informiše da se preuzimanje ruskog gasa vrši striktno na nivou koji je određen dogovorom sa Rusijom. Kako je bilo najavljeno ranije, 2012. godine «Naftogas Ukrajine» planira kupiti 27 milijardi kubnih metara gasa.
Nacionalna akcionarska kompanija «Naftogas Ukrajine» takođe informiše da se dnevna količina gasa može menjati tokom godine zavisno od uslova tranzita i uvoza ruskog gasa u Ukrajinu. Tako da se viši nivo potrošnje gasa u zimskom periodu kompenzuje sa nižim obimom gasa u prolećno-letnjem periodu. Pri tome opšta godišnja količina uvoznog gasa ostaje na nivou koji je predviđen dogovorom.
«Naftogas Ukrajine» posebno naglašava da nivo dnevnih kolebanja u potrošnji prirodnog gasa uvezenog u Ukrajinu nije viši od sezonskih kolebanja u potrošnji ruskog gasa evropskim potrošačima. Nacionalna akcionarska kompanija «Naftogas Ukrajine» potpuno ispunjava zahteve ruske kompanije «Gasprom» o tranzitu ruskog prirodnog gasa kroz teritoriju Ukrajine ka potrošačima u Evropi. 

Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji

Nacionalna akcionarska kompanija „Naftogas Ukrajine” potpuno ispunjava sve svoje obaveze

Nacionalna akcionarska kompanija „Naftogas Ukrajine” potpuno ispunjava sve svoje obaveze prema ruskoj strani, koje su predviđene ugovorom o obimu i uslovima tranzita prirodnog gasa kroz teritoriju Ukrajine na period od 2009. do 2019. godine, kao i o isporukama prirodnog gasa za 2009-2019. godinu, potpisanim 19. januara 2009. godine između «Naftogas Ukrajine» i kompanije «Gasprom». Kompanija potpuno obezbeđuje bezbedno funkcionisanje gasnog sistema Ukrajine i stabilan tranzit ugovorenog obima gasa, koji  «Gasprom» isporučuje kroz teritoriju Ukrajine ka zemljama Evrope.
U januaru ove godine tranzit prirodnog gasa kompanije «Gasprom» kroz teritoriju Ukrajine iznosio je 9,2 milijarde kubnih metara što je 1,2 milijarde manje u poređenju sa istim periodom 2011. godine. Prema uslovima vazećeg ugovora dnevni obim potrošnje gasa Ukrajinom nije precizno definisan, već se obračunavaju mesečni i kvartalni obimi isporuke gasa. Kompanija «Naftogas Ukrajine» nije koristila nijedan kubni metar prirodnog gasa iz tranzitnih isporuka, koje je «Gasprom» odredio za evropske potrošače.
Do danas «Naftogas Ukrajine» nije dobio nijednu zvaničnu žalbu od kompanije «Gasprom» o kršenju uslova dogovora.
Prema tome neistinite su medijske poruke o nesankcionisanoj upotrebi gasa Ukrajinom, koje se objavljuju u medijima na ruskoj strani.
U januaru ove godine Ukrajini je isporučeno samo 2,5 milijarde kubnih metara uvoznog gasa i «Naftogas Ukrajine» je platio za taj obim 7. februara ove godine oko 808 miliona dolara, tako da kompanija nema dugova prema «Gaspromu».

Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji

ДАНИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА У КУЛИ

Петак, 09.03.2012. године у просторијама КУД-а одржаће се «Дани Тараса Шевченка» са изложбом дечијих цртежа и културним програмом деце нижих разреда.
Субота 10.03.2012. године
У галерији Културног центра од 18 часова, отварање изложбе цртежа и склуптура академског сликара Лисица Весне.
У сали Културног центра Кула од 19 часова са културни програм представиће се аматера КУД-а


К О Н К У Р С

Број: 128-90-5/2012   Дана:   20. фебруар 2012.године

На основу члана 3. Одлуке о додели буџетских средстава Покрајинског секретаријата за прописе, управу и националне мањине за дотације организацијама етничких заједница („Службени лист АПВ“  број: 5/2006),  Покрајински секретаријат за образовање,  управу и националне заједнице расписује

К О Н К У Р С

за дотације организацијама етничких заједница
у Аутономној Покрајини Војводини

Конкурс се расписује за суфинансирање редовне делатности,  пројеката и организовање манифестација,  као и набавке опреме и инвестициона улагања организација етничких заједница са територије Аутономне Покрајине Војводине  у  2012. години

I. РАСПОДЕЛА СРЕДСТАВА

Конкурс се расписује на укупан износ од 30.500.000,00  динара
.
Национална
заједница Укупан износ средстава за
организације етничких
заједница
Мађари   14.820.000,00
Хрвати  3.130.000,00
Словаци 3.130.000,00
Румуни 2.330.000,00
Роми 1.500.000,00
Русини 1.200.000,00
Буњевци 1.100.000,00
Македонци 680.000,00
Украјинци 424.000,00
Немци 296.000,00
Чеси 130.000,00
Ашкалије   100.000,00
Египћани 100.000,00
Грци 100.000,00
Остали 1.460.000,00
Укупно 30.500.000,00

 

II. УСЛОВИ КОНКУРСА

Рок за подношење пријава је 20. март 2012. године.

• На конкурс се могу пријавити искључиво регистрована правна лица – организације и удружења припадника етничких заједница са седиштем на територији Аутономне Покрајине Војводине,  чија се делатност заснива на очувању и неговању националног и културног идентитета или чија се делатност заснива на очувању иунапређењу међунационалне толеранције.
• На Конкурс се не могу пријављивати директни и индиректни буџетски корисници.
• Неће се узимати у разматрање неблаговремене и непотпуне или неправилно
попуњене пријаве, пријаве које нису поднете од стране овлашћених лица, као нипријаве које нису предмет Конкурса. 
• Неће се узимати у разматрање пријаве од стране апликаната којима су додељена средства по основу претходних конкурса Секретаријата, а нису измирили преузете
обавезе по тим конкурсима или нису благовремено,  до истека рока за пријаву по овом конкурсу,  затражили од Секретаријата продужење рока за реализацију
средстава добијених по основу ранијих конкурса Секретаријата.
• Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице задржава право да од подносиоца пријаве по потреби затражи додатну документацију и информације или изађе на лице места, односно да за доделу средстава одреди испуњење додатних услова;
• Секретаријат није обавезан да образложи своје одлуке;
• Против ових одлука Секретаријата не може се уложити правни лек;
• Пријаве и приложена документација се подносиоцима не враћају.

III. НАЧИН АПЛИЦИРАЊА

• Пријаве се подносе у два примерка,  са две изјаве оверене и потписане од стране овлашћеног лица подносиоца пријаве, искључиво на конкурсним обрасцима Секретаријата.  Комплетна конкурсна документација са упутствима и
правилима може се преузети од понедељка 20.  фебруара 2012.  године у просторијама Секретаријата или на web адреси www.puma.vojvodina.gov.rs

• Уз пријаву се обавезно подноси :

1.  Званичан доказ о регистрацији организације;
2.  Потврда о пореском идентификационом броју;
3.  Званичан доказ о отвореном рачуну у банци.

• Пријаве на конкурс се подносе на српском језику или на језику националне мањине који је у службеној употреби у Аутономној Покрајини Војводини;

• Пријаве се подносе лично,  предајом писарници покрајинских органа управе у Новом Саду (зграда Владе АПВ) или се упућују поштом на адресу: 
Покрајински секретаријат за  образовање,
управу и националне заједнице
21000 Нови Сад
Булевар Михаила Пупина 16.
ЗА КОНКУРС

Резултати конкурса се објављују на званичној web адреси Секретаријата.
  Покрајински секретар
Mgr. Deli Andor  .      (мр Андор Дели)

 Контакт подаци Секретаријата:
Република Србија – Аутономна Покрајина Војводина
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, УПРАВУ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
21000 НОВИ САД
Булевар Михајла Пупина 16
Тел.: +381 21 487 4213, 421 444
Факс:+381 21 557 074


ГОДИШЊА СКУПШТИНА КУД „ИВАН СЕЊУК“

Чланови КУД „Иван Сењук“ окупили су се у суботу, 25. фебруара 2012. године у сали друштва, како би присуствовали редовној годишњој скупштини. Одзив чланова био је, на пријатно изненеђење свих, изузетно велики.

Годишња скупштина КУД-а «Иван Сењук»

Годишња скупштина отпочета је поздравним говором председника КУД „Иван Сењук“ Михајла Летвенчука, након чега се приступило дневном реду. Главне од тема биле су рад друштва у протеклој години, као и планови за текућу 2012. годину. Из свега изложеног може се закључити да је претходна 2011. година била веома успешна, што потврђују бројна гостовања, високи пласмани на државним такмичењима у разним категоријама, позитивне критике и похвале од високо цењених културних установа, као и успешно организована прослава 40 година постојања. За похвалу је и то, што је новопристиглих чланова КУД „Иван Сењук“ све више, нарочито у најмлађим секцијама, а у плану је да овај број и даље настави да расте. Једна од тема дневног реда било је и уручивањеЗа време скупштине

захвалница поводом 40 година рада КУД „Иван Сењук“ оним највернијим члановима, свим председницима и потпредседницима друштва и онима, који су најмање десет година били активни чланови КУД-а. Податак да је на тај дан уручено више од 60 захвалница и више је него довољан доказ да Украјинци из Куле воле и љубоморно чувају своја обележја од заборава.
Свим члановима КУД „Иван Сењук“ срдачно честитамо на свему што су до данас постигли и желимо успешну 2012. годину.

Наташа Пјекни

УКРАЈИНСКИ БАЛ У КУЛИ

Украјински бал у Кули дугогодишња је традиција, па тако и овај пут субота, 18. фебруар 2012. године, била је резервисана само за ову прилику. Организатор украјинског бала било је Културно-уметничко друштво „Иван Сењук“ из Куле.

Украјински бал у Кули

Сви су се радовали овом дану и са нестрпљењем га ишчекивали, изабравши најлепше хаљине и са добрим расположењем приступили су овом догађају. Чланови председништва друштва вредно су радили да ово вече буде изузетно и припремили су мноштво изненађења за све присутне, најпре су погачом и аперитивом добродошлице пожелели угодно вече свима, док су богатом томболом наградили оне најсрећније, након чега су им приредили забавне музичке игре. Као ни претходних година, тако ни ове није изостала украјинска традиција, а то је да се чује украјинска песма. Богата украјинска музика, песма и игра, као и висока посећеност главни су показатељи да Украјинци са наших простора са великом радошћу негују своја обележја, односно чувају свој идентитет.
Те вечери у Кули, у пријатном амбијенту ресторана „Код Ћира“, уз ведре тонове оркестра „Забава“ људи су се окупили како би уз дружење прославили украјински језик, украјинску песму, музику и игру, односно украјинску културу.
Насмејана лица, позитивни утисци и пуна срца радости свих присутних показали су да је и овај пут организатор успешно обавио свој задатак.

Наташа Пјекни