Пријатељи листа
unr
Украјински национални савет (оснивач листа)
 
grb Republike Srbije
ВладаРепублике Србије
 
grb Vojvodine
Извршно Веће АП Војводине
 
grb Ukrajine
амбасада Украјине у Србији
 
prosvita
Друштво за украјински језик, књижевност и културу "ПРОСВИТА"
 
uvkr
Украјински светски координациони савет
 
uwc

Светски конгрес Украјинаца

 
eku
Европски конгрес Украјинаца
 
kanal 5
5 Kанал
 
duda
Држава Украјина -Дијаспора
 
TANJUG
Nacionalna novinska agencija Srbije
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Година: 9
Број: 93
21. фебруар 2013. године
ДОГАЂАЈИ
ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ФЕСТИВАЛА УКРАЈИНСКЕ КУЛТУРЕ „КАЛИНА-2013“

У среду, дана 20. марта 2013. године, у просторијама КУД „Иван Сењук“ у Кули одржана је прва седница Организационог одбора фестивала украјинске културе „Калина“. Седницу је отворио и водио председник Националног савета украјинске националне мањине Јозо Сапун, док су међу присутнима на седници били Михајло Летвенчук, Катица Кључковски, Владо Пронек, Љубомир Пјекни, Далибор Пјекни, Васиљ Дацешен, Јарослав Кулеба и Наташа Пјекни.
Прва и основна тема седнице био је избор председника Организационог одбора фестивала, при чему је на предлог председника Националног савета украјинске националне мањине Јозе Сапуна једногласно изабран Јарослав Кулеба. Поред избора председника, остале теме биле су везане за одржавање и организацију свих манифестација од којих ће се састојати јубиларни 10. Фестивал украјинске културе „Калина“, који се ове године одржава у Кули, у периоду 08-09. јун.
Главно и основно било је разговарати о свим дешавањима који предстоје, обавезама које треба испунити како би фестивал протекао на најбољи начин. Задужења су делимично подељена, а наредна седница очекује се у току следећих неколико недеља, на којој ће бити предочени конкретни детаљи, као и прецизније понуде и предлози за организацију одређених манифестација.

Наташа Пјекни

ДАНИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА У БУДИСАВИ

9. и 10. март – посебни су и симболични дани за Украјинце. Те дане поклањамо најзначајној личности наше културе и литературе, нашој националној свести – Тарасу Шевченку.
Центар украјинске културе „Кобзар“ из Новог Сада је 9. марта ове године свечано обележио Дан Тараса Шевченка. Манифестација је одржана у ОШ „Иво Андрић“ у Будисави.
На самом почетку присутнима се обратио уметнички руководилац „Кобзара“ Мирослав Калењук поздравивши госте и све присутне, који су ове вечери у великом броју дошли на свечани програм. Присутнима се обратио и директор ОШ „Иво Андрић“ Горан Срдић. Након чега је уследио свечани програм, где су се непрестано преплитале вечно живе Шевченкови речи и песме.
Водитељи су покушали да свима присутнима у сали прикажу Шевченкове стихове и да им кажу нешто о Шевченку – пророку и генију, великом сину украјинског народа, а уједно и обичном човеку са својом тугом, радошћу и мислима.
Током програма присутни су се одушевљавали и изнова откривали у себи Шевченка приликом слушања поезије, која је текла од оних који су стајали на сцени, ученика који изучавају украјински језик у ОШ „Иво Андрић“ у Будисави.

Присутнима се обратили М. Калењук и директор школе Г. Срдић

Шевченкове творевине „Тече вода з –під явора“ („Тече вода – под јавором“), ,,І досі сниться...“ („И још сањам...“), ,,Доля“ („Судбина“), ,,Княгиня“ („Кнегиња“), ,,Думи“ („Мисли“) и др, које су читали ученици дубоко су продирали у срца и дотицали душу.
Лепоту и значај кобзареве речи изнео је и хор „Кобзара“, који је мајсторски извео песму са речима Шевченка „По діброві вітер виє“ („У шуми ветар дува“).
Диван прилог програму посвећеном Тарасу Шевченку био је културно-уметнички програм Центра украјинске културе „Кобзар“ у коме су аматери презентовали стваралачка достигнућа друштва. У овом делу програма наступили су солисти, дует, девојачка вокална група, фолклорни ансамбл и хор „Кобзара“. Гледаоци су громогласним аплаузима награђивали аматере, фасцинирани изузетним гласовима и дивним украјинским песмама и игром.

Аутор: О. Стећук
Превод са украјинског језика: Наташа Пјекни

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КПД „КАРПАТИ“ ИЗ ВРБАСА

            У суботу, 02. марта ове године у просторијама Културно-просветног друштва „Карпати“ у Врбасу одржан је годишњи концерт приликом којег су приказане све секције друштва. Концерт је отворио председник КПД „Карпати“ Јарослав Комбиљ, који је поздравио све присутне у сали, међу којима су били и гости владика Јуриј Џуџар, парох из старог Врбаса о. Јулијан Рац, парох из новог Врбаса о. Зеновиј Вовк, гости из КУД „Калина“ из Инђије, које је предводио Петар Закамарок, гости из Куле.

Омладински фолклорни ансамбл КПД «Карпати»

Програм је отпочео поздравном игром – хороводом у изведби девојачке фолклорне групе у поставци Славка Микитишина. У наставку програма наступили су најмлађи учесници – дечија фолклорна група – под руководством Ирене Скубан, затим су деца рецитовала песме на украјинском и русинском језику. Гледаоци су такође, имали могућност видети и одломак драмске секције „Кабаре Ембарго“. Бојан Великинац отпевао је две песме, украјинску „Черемшина“ и русинску „Білі Тополі“, дует Филип Пронек и Славко Микитишин извео је украјинску песму „Повіяв вітер степовий“. Изворна група певача Друштва наступила је са три украјинске песме „Місяцю зоряний“, „Ой ти козаче“ и „Ой мала я ружу“. Омладински фолклорни ансамбл Друштва извео је три игре: „Гуцулка“, „Дуба танець” и већ традиционалан - „Гопак“. Омладински фолклорни ансамбл води кореограф Славко Микитишин. Мушка група певача отпевала је три русинске песме. Хор Друштва извео је две песме, украјинску „Ой пряла б же я“ и русинску „Ей там на горі“. Водитељи програма биле су Јелена Кузма и Александра Ленђер. Све музичке нумере изведене су у пратњи оркестра Друштва под руководством Николе Чизмара и оркестра „Стари Врбас“ под руководством Љубомира Скубана.

Аутор: Филип Пронек
Превод са украјинског језика: Наташа Пјекни

Diskusija o informisanju javnosti na jezicima
nacionalnih manjina

U Skupštini AP Vojvodine, početkom marta meseca održana je diskusija o informisanju javnosti na jezicima nacionalnih manjina, koju su organizovali Misija OEBS u Srbiji i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, uz podršku Ambasade Velike Britanije. Uvodna izlaganja su saopštili Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Dragana Nikolić Solomon, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji. U diskusiju se uključila i državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić, kao i potpredsednik Nezavisnog društva novinara Srbije Dragan Janjić. 

            U svojim uvodnim napomenama, pokrajinski sekretar Slaviša Grujić podsetio je da je Ustavom Republike Srbije zagarantovano pravo na informisanje na maternjem jeziku, kao jedno od osnovnih prava pripadnika nacionalnih zajednica. U AP Vojvodini se pored javnog informisanja na srpskom jeziku ovo pravo ostvaruje i na mađarskom, slovačkom, hrvatskom, rumunskom, rusinskom, romskom, makedonskom, ukrajinskom, češkom i na nemačkom jeziku, kao i na bunjevačkom govoru; a u Srbiji se koriste i bosanski, bugarski, albanski i vlaški jezik.
„Jasno je da informisanje na jezicima nacionalnih zajednica značajno zbog očuvanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta", rekao je Slaviša Grujić.
             U diskusiju su se uključili i predstavnici nadležnih državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, medijskih udruženja, javnih radio-difuznih servisa, kao i lokalnih i regionalnih medija koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina. Bilo je reči i o izazovima i potrebama medija na manjinskim jezicima i sadržajima namenjenim nacionalnim manjinama u programima javnih radio-difuznih servisa, lokalnih i regionalnih medija.
RS

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД „ИВАН СЕЊУК“

17. марта ове године у Културном центру у Кули одржан је Годишњи концерт КУД „Иван Сењук“. Разноврсне украјинске ношње аматера, музика, цвеће, насмејана лица присутних – говорили су више од речи о свечаности. Присутне су поздравили водитељи Тања Кључковски и Васиљ Дацешен, након чега је отпочела свечана манифестација.
Концерт је отворен поздравном игром, приликом које су играчи по старом украјинском обичају поздравили госте коровајем (славском погачом).

Годишњи концерт КУД «Иван Сењук»

Посебну пажњу и громогласне аплаузе од присутних је измамио наступ најмлађих чланова, наследника друштва. Први део концертног програма био је посвећен дечијем стваралаштву.
Преплитали су се стихови са песмом, игром, током чега гледаоци ове вечери нису штедели аплаузе. Публику су очарали звонки дечији гласови, њихова непосредност, радосни осмеси. Родитељи, баке и деке, који су дошли да виде наступ своје деце и унука нису крили задовољство, најмлађи учесници успешно су испунили свој задатак и достојанствено представили своје друштво.
У другом делу Годишњег концерта наступио је дует, квартет, вокална и фолклорна група. Аматери друштва потрудили су се да на најбољи начин представе лепоту и мелодичност украјинске песме, мелодије и ватрени темперамент наших украјинских игара.
Током два и по сата гледаоци су били фасцинирани и изнова у себи откривали лепоту и значај украјинске културе.Фолклорни ансамбл КУД «Иван Сењук»

Много година тешког рада, мноштво награда са разних фестивала, дају велики избор нумера  и гарантују успех друштва. Али најзаслужнији за успех су сами чланови друштва, сви они који неуморно раде у друштву чувајући националну свест Украјинаца. КУД „Иван Сењук“ поседује бројна признања, али најважније признање су громогласни аплаузи на концерту.

Аутор: О. Стећук
Превод са украјинског језика: Наташа Пјекни

Република Србија – Аутономна Покрајина Војводина
ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, УПРАВУ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

На основу члана 3. Одлуке о додели буџетских средстава Покрајинског секретаријата за прописе, управу и националне мањине за дотације организацијама етничких заједница („Службени лист АПВ“ број: 5/2006), Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице расписује

К О Н К У Р С
за дотације организацијама етничких заједница
у Аутономној Покрајини Војводини

Конкурс се расписује за суфинансирање редовне делатности, пројеката и организовање манифестација, као и набавке опреме и инвестициона улагања организација етничких заједница са територије Аутономне Покрајине Војводине  у  2013. години.

I. РАСПОДЕЛА СРЕДСТАВА

Конкурс се расписује на укупан износ од 31.500.000,00  динара.

Национална заједница

Укупан износ средстава за организације етничких заједница

Мађари

15.120.000,00

Хрвати

3.130.000,00

Словаци

3.130.000,00

Румуни

2.330.000,00

Роми

1.860.000,00

Русини

1.200.000,00

Буњевци

1.100.000,00

Македонци

680.000,00

Украјинци

424.000,00

Немци

296.000,00

Чеси

130.000,00

Ашкалије

100.000,00

Египћани

100.000,00

Грци

100.000,00

Остали

1.800.000,00

Укупно

31.500.000,00

II. УСЛОВИ КОНКУРСА

Рок за подношење пријава је 22. март 2013. године.

  • На конкурс се могу пријавити искључиво регистрована правна лица – организације и удружења припадника етничких заједница са седиштем на територији Аутономне Покрајине Војводине, чија се делатност заснива на очувању и неговању националног и културног идентитета или чија се делатност заснива на очувању и унапређењу међунационалне толеранције.
  • На Конкурс се не могу пријављивати директни и индиректни буџетски корисници.
  • Неће се узимати у разматрање неблаговремене и непотпуне или неправилно попуњене пријаве, пријаве које нису поднете од стране овлашћених лица, као ни пријаве које нису предмет Конкурса.
  • Неће се узимати у разматрање пријаве од стране апликаната којима су додељена средства по основу претходних конкурса Секретаријата, а нису измирили преузете обавезе по тим конкурсима.
  • Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице задржава право да од подносиоца пријаве по потреби затражи додатну документацију и информације и одреди испуњење додатних услова;
  • Секретаријат није обавезан да образложи своје одлуке;
  • Против ових одлука Секретаријата не може се уложити правни лек;
  • Пријаве и приложена документација се подносиоцима не враћају.

                Рок за подношење пријава је 22. март 2013. године.
Резултати конкурса се објављују на званичној web адреси Секретаријата.

Покрајински секретар
Mgr. Deli Andor с.р.
(мр Андор Дели)